
Vinsanto produceras med stor respekt för tradition och hantverk. Druvorna plockas för hand och hängs sedan för att torkas. När druvorna nått en sockerhalt på 340 gram, efter ungefär 100 dagar, pressas druvorna och läggs på små fat av antingen ek eller kastanj. Faten fylls upp till 80% vilket lämnar plats för syre vilket ger vinsanton den oxidation man eftersträvar. Eftersom hela vinifieringsprocessen sker i tunnan; fermentering, malolaktisk jäsning och lagring blir det stundvis ett högt tryck inne i tunnan. Därför cementeras öppningen igen och vi öppnar inte förrän efter minst 5 år, helst 7 år. Då hoppas vi att processen gått väl och vinet blivit bra.
Vi producerar en låg volym Vinsanto och den ligger oss varmt om hjärtat. Precis på detta sätt har man gjort dessertvin här i Toscana i tusentals år.

Vitikultur
Fälten ligger i syd/sydvästsluttning på 350 meters höjd i Grevedalen. Jorden är stenig,skifferhaltig Galestro och odlingarna är mestadels på terrasser.
Vinifikation
Manuell skörd i små korgar och hängs därefter upp klasvis för torkning. Efter 100 dagar har druvorna skrumpnat och fått en högre sockerhalt. Efter pressning hälls vinet upp direkt på små kastanjefat för jäsning och lagring i minst 5 år. Faten öppnas och vinet tappas upp för lagring i 12 månader på flaska.
Beskrivning
Ett bärnstensfärgat sött vin med doft av honung och rostade nötter. Smaken är fylld av torkad frukt med en frisk syra och elegant avslut.
Mattips
Mandelskorpor, äppelpaj med vaniljmascarpone, hjortrondesserter och gorgonzola-ost