Namnet på det här vinet ger en indikation till var druvorna odlas. Bianco Professore är nämligen ett vin framställt av druvor från ett särskilt fält på gården som ligger intill vår vän och granne som även är professor.

En analys visade att jorden på det här specifika fältet liknade den i södra Rhônedalen i Frankrike vilket ledde till att vi planterade druvsorter som inte alls är typiska här men där.
– Sofia Ruhne
Hur föddes idén till Bianco Professore?
Idéen var att göra ett ambitiöst vitt vin, lagrat på ekfat och med stor lagringsbarhet, ovanligt för Toscana och mycket ovanligt för Chianti Classico-området. Det är en field blend, vilket innebär druvsorterna är blandade redan ute i fält istället för att som i vanliga fall separera druva och fält och blanda dem i ett senare skede. När vi 2006 gjorde en analys av vilka druvsorter som skulle må bäst just här visade resultatet att jorden liknade den i södra Rhônedalen i Frankrike. Det ledde till att vi planterade druvsorter som inte alls är typiska för vårt område såsom till exempel Rousanne och Petit Manseng.
Vilket typ av vin är det?
Det är ett vin med en särskild karaktär som kommer dels från fältet druvorna växer på, druvsorterna i sig samt av att det delvis jäser på ekfat. Ett kraftfullt vitt vin där mjuk smörighet balanseras av en pigg och frisk syra.
Hur avnjuts det bäst?
På en terass med utsikt över de toscanska kullarna.
Vad passar det till?
Bianco Professore passar till kraftigare fiskrätter med smöriga såser och är tillräckligt kraftfullt även för kyckling. Vinets smörighet och pigga syra matchas också utmärkt till gnocchi med smör och salvia. Passar även utmärkt till ostar så som La Tur eller Pecorino.