ASofia är det första vinet Sofia Ruhne gjorde när hon tagit över driften av Terreno. Idén var att göra ett naturligt vin med så lite påverkan som möjligt. Visionen var att göra ett vin där det som utmärker Terreno ska få tala för sig själv. Vinet görs till 100% av druvsorten Sangiovese, plockad i vingårdens äldsta fält som sedan förädlas, helt utan tillsatser av svavel.
Under skapandet av ASofia lärde jag mig det kanske viktigaste av allt inom vinmakeri – tålamod.
– Sofia Ruhne
Hur föddes idén till ASofia?
Under mina första år på Terreno fick jag ett ekfat att laborera med för att lära mig vinmakeri. Det första jag ville utforska var sulfiternas påverkan på vin. Vi la då Sangiovese från ett av våra äldre fält på ekfat, helt utan att tillsätta sulfiter för att se hur vinet utvecklades. Efter ett år smakade vinet inte alls bra. Eftersom vin kan behöva tid, ungefär som tonåringar, så lät vi det ligga ytterligare två år på ekfat. Ut blommade en fantastisk vacker Sangiovese som återspeglar Terreno och Grevedalens terroir på ett fint sätt. Jag lärde mig det kanske viktigaste av allt inom vinmakeri – tålamod. Döm aldrig ut ett vin för att det just för stunden verkar obalanserat. Riktigt bra viner tar tid att framställa. I övrigt lärde jag mig att användning av sulfiter inom vinmakeri inte är dåligt. Vi tillsätter en aning sulfiter vid buteljeringen så att vinet inte förstörs vid transport eller under lagring.
Vilket typ av vin är det?
Visionen var att göra ett vin där det som utmärker Terreno ska få tala för sig själv. Vinet görs därför till 100% av druvsorten Sangiovese, plockad i vingårdens äldsta fält som sedan förädlas, helt utan tillsatser av sulfiter. Druvorna tar smak av omgivningarnas örter och skördas sent vilket ger vinet en förförisk smak av söta körsbär.
Hur avnjuts det bäst?
Det här är ett vin som kan avnjutas till en bit lagrad pecorino men är även det perfekta vinet till höstens långkok och elegantare måltider.
Vad passar det till?
I Toscana äter man mycket tryffel och en tryffelrisotto går hand i hand med de eleganta smakerna i ASofia.
Övrigt:
ASofia är ett prisbelönt vin som vunnit priser både i Sverige och Italien. I den italienska vinguiden Vinibuoni d’Ítalia fick det 2018 högsta betyg, fyra stjärnor av fyra möjliga, och tilldelades den prestigefulla titeln ”un vino da non perdere”, ett vin att inte missa. I Sverige har det belönats med silvermedalj i den internationellt erkända vintävlingen Vinordic Wine Challenge.