Skriv och tryck enter

Ett kvalitetsvin blir till – hantverket bakom flaskan

Vid framställningen av kvalitetsviner finns vinodlaren och vinmakaren ständigt vid vinrankans, druvan och sedemera vinets sida, oavsett om det gäller beskäringen av rankorna, skörden, jäsningsprocessen, lagring eller blandning av vinet. Dessa steg upprepas med engagemang och passion år efter år.

Det är viktigt att kunna förhålla sig till hur både jordens och klimatets faktorer påverkar produktionen. För att varje år kunna framställa rena hantverksviner med tydlig terrior är varje steg i processen utformad med respekt för jorden, vinstockarna och vinet. Här kommer en överblick i bilder om hur arbetet i vingården och vineriet går till. Från jord till bord.

Beskäring – december till mars

Beskärningen av vinrankorna sker för hand mellan december och mars. Detta görs för att säkerställa vinrankans återhämtning och kommande produktion. Beskärningen är viktig och det är redan här som vi lägger stommen för årets skörd. Vi strävar efter att få fyra skott från fiolårets grenar och slutligen åtta klasar på varje ranka. 

Förberedning av jorden

För att förbereda jorden mellan raderna plöjer vi upp den, detta för att kontrollera att växtligheten mellan raderna minimeras. Vi använder organiskt gödsel, vinterbeskär för att förbättre vindruvans vigör och generera mogna samt friska druvor. Allt arbete som sker i vingården kan ses som ett förarbete som skall förbättra att rankorna blir tåliga och mindre känsliga för sjukdomar. Vi ser över varje ranka 10 gånger per år.

Väderförhållanden

Under säsongen är solen den största anledningen till att druvorna mognar. Däremot är för mycket värme och sol skadligt för druvorna, och vid väldigt varma år så behålls lövverket kring druvorna för att minimera risk för att druvorna bränns. Vi hoppas att vädergudarna är på vår sida och skonar oss från regn och hagel. Hagel skadar lövverken och druvorna och minskar produktionen, regn bidrar till att druvorna sväller och blir vattniga.

Plöjning

Plöjningen i vingården är nödvändigt och görs kontinuerligt. Detta bidrar till att vinstockarnas växtlighet maximeras. Målet är att lufta och riva upp de kvarvarande rötterna som bildats mellan raderna eftersom de kan påverka rankorna negativt.

Blomning

Vinrankan blommar i maj/juni. Från blomning räknar vi 100 dagar till skörd. Vinrankan är självpollinerande så under denna period önskar vi vind och inte för kraftiga skurar.

Vérasion

Véraison är den magiska stund då vindruvorna börjar ändra färg och mogna. När druvorna ändrar färg betyder det 50 dagar kvar till skörd.

L’uva

Sangiovese (bilden) är den främsta druvsorten på Terreno. För att få tillverka och kalla sitt vin Chianti Classico ska vinet innehålla minst 80% av Sangiovese. Utöver Sangiovese odlar vi, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah, Trebbiano, Malvasia, Merlot, Pinó Nero, Canaiolo och Petit Manseng och Rousanne.

Skörden

Det som bestämmer kvalitén av de skördade druvklasarna är arbetet som läggs ned i vingården mellan april och september. Kvalificerade arbetare behövs och arbetet sker i olika steg. Först avlägsnas lövverk och kvistar för att få optimal solexponering men också för att ge druvorna luftgenomströmning. Slutligen sker en grön skörd där en del av omogna druvklasar plockas bort för vinrankan ska ge de bästa klasarna full fokus.

Nyskördade druvor

Noga utvalda druvklasar selekteras och skördas för hand när de nått full mognad, de placeras i plastbackar som rymmer 20-25 kg. Handskörd görs för att minimera risken för oxidation i druvorna samt förlust av färg i druvköttet. Handskördade druvklasar placeras i plastbackar, det är viktigt att hanteringen av druvorna är varsam eftersom hårdhänt hantering kan leda till oxidering av druvorna innan de nått vineriet.

Selektering

När druvklasarna anländer till vineriet använder vi plockbord med ett roterande band där det är enkelt att urskilja och ta bort dåliga klasar, löv och sådant som ej får följa med in i vineriet. Här är det viktigt att vara extra uppmärksam och fokuserad.

Pressning

Våra viner genomgår pressning i traditionella korgpressar och dels horisontalpress. Korgpressen är den mest skonsamma när det kommer till att framställa kvalitétsvin. Denna press är varsam och gör att druvorna inte går sönder lika kraftigt som med andra pressmetoder. Pressningen tar allt ifrån 1-2 timmar.

Torkning och upphängning

När vi gör vår Vinsanto hängs de skördade druvklasarna upp för att torka. Här hänger de i 100 dagar och pressas då de förvandlats till russin. Detta ger ett sött dessertvin som lagras i minst fem år innan buteljering.

Alkoholjäsning – fermentering

Efter att druvorna krossas pumpas musten in i temperaturkontrollerade ståltankar, för vissa viner sker jäsningen i öppna kärl samt ekfat. Musten jäser med naturlig vinjäst i 25-30 dagar, under denna process omvandlas allt socker till alkohol. Musten har skalkontakt valda delar av processen beroende på vilket vin som ska framställas, ur skalen lakas färg, doft -och smakaromer samt tanniner.

Märkning av fat

När vinet fått ett fat tilldelat, vilket kan vara cementtankar, ekfat eller de större italienska faten, noterar vi dagen då det placerades där och namnet vinet.

Lagring

Våra viner lagras dels på stora slavonska ekfat, franska 225-liters ekfat och traditionella cementtankar. Vinerna lagras från 12-24 månader på ekfaten beroende på vilket vin som placerats på fatet. Lagringen på faten bidrar till att mjuka upp tanninerna, gör vinet fylligare och beroende på vilken storlek av fat vinet ligger på får vinet en viss ekfatston av dessa. Våra bordsviner ligger endast på ståltank för att behålla de primära fruktaromerna.

Doft & smak

Under framställningen provas vinet regelbundet för att lätt kunna följa vinets utveckling. Det är viktigt eftersom det ska finnas en balans och struktur i vinet och för att kunna säkerställa att vinet mår bra.

Blending

Ett spännande steg i vinets process . I processen försöker vi hitta synergin mellan de olika druvsorterna som senare kommer att blandas ihop till en Chianti Classico. Det är viktigt att varje år försöka bibehålla en balans mellan årgångarna i både struktur och aromatiska uttryck. Som en målare med sin palett av färger.

Buteljering

Vi utför alla stegen i vinframställningen, från planteringen av rankor till buteljering av det färdiga vinet. Buteljeringen sker när vinet lagrats tillräckligt länge på fat och vi anser att det är optimalt för att buteljeras. När buteljeringen är klar får några av våra viner lagras ytterligare en tid på flaskan.

Etikettering

Etiketteringen sker när vinet lagrats klart och är redo för försäljning. Vi handetiketterar limiterade upplagor och använder en automatisk etikettmaskin till de större produktionerna.

Vino e Cibo

Vin bör avnjutas tillsammans med god mat och gott sällskap.

Vårt ekologiska certifikat hittar du här.