Skriv och tryck enter

Terrenos ekologiska Olio Extra Vergine di Oliva

För att en olivolja ska kallas extra jungfrulig får inga tillsatser förekomma och de fria fettsyrorna inte överstiga 0,8%. I Terrenos olja är halten så låg som mellan 0,15 och 0,3% – och som om det inte vore gott nog är olivoljan ekologisk. Det blir godast så, både för pastan och naturen.

Oliverna skördas för hand i november och placeras i luftventilerande tråg för att köras till frantoion (olivpressen) där oliverna kallpressas till olja. Eftersom vi är ekologiska är vi de första som pressar våra oliver på morgonen, för att undvika kontakt med andra oliver som inte är ekologiska.

Oliverna tvättas med vatten och mals ner under en traditionell stenkross varefter de hamnar i sinoleapressen som bearbetar fram en olivpasta, som avskiljs från andra rester. Detta ger en väldigt låg extraktionstemperatur som leder till höga halter av polyfenoler, dvs antioxidanter. Denna process utvinner endast cirka 50% av total mängd olivolja i massan vilket betyder lägre avkastning än andra metoder, men ger en betydligt högre kvalitet. Därefter förvaras olivoljan i ståltankar och filtreras ej för att bevara så mycket smakämnen som möjligt. De fria fettsyrorna är långt under kravet för att kallas jungfruolja, i vårt fall endast 0,2%.