Skriv och tryck enter

Terreno – där njutningarna står och trängs

”Jag har räknat ut hur mycket vin ni behöver. Vad jag kan se är ni sex personer i familjen, det betyder att ni behöver 5000 liter vin för eget bruk under ert första år här på Terreno.”

Med dessa ord inledde vi vårt nya liv som vinodlare. För matematiken stod gårdens förre ägare Signor Biffolo, italienare och tillika vinodlare, han fann sin beräkning fullt rimlig. Själva var vi inte lika säkra, men 5000 liter vin fick vi.

Vad vi däremot var övertygade om, var Terrenos potential som vingård. Vetskapen om att vin hade odlats på Terrenos marker ända sedan romartiden borgade för att gården även i fortsättningen skulle frambringa vin av högsta kvalitet. Eftersom Terreno ligger mitt i distriktet Chianti Classico strax utanför Greve in Chianti, föll det sig självklart att fortsätta producera det lokala vinet med samma namn –Chianti Classico. Med en blandning av italienskt vinkunnande och svenskt nytänkande, tog vi över produktionen 1988.

Tradition möter innovation 

Idag består vårt sortiment av fem röda viner, varav tre traditionella Chianti Classico. Att ge sig i kast med att experimentera med dessa klassiker tycktes oss väl fåfängt – ett skäl gott nog att göra det. Resultatet är vinet Momento Massimo, ett så kallat ”Super Tuscan”. Ännu ett tillägg i vårt sortiment är Bianco Professore; ett vitt vin som flirtar med Frankrike utan att förlora sin toskanska identitet. Framställt utav övervägande franska druvsorter odlade på vår vingård, överraskar det här friska och komplexa vinet med en fyllig struktur. Vi har även en utsökt kallpressad olivolja, en mild men typisk grappa samt det för trakten så karaktäristiska dessertvinet Vin Santo.


Ett skapande med temperament

En som till skillnad från oss är född till vinodlare är vår vinmästare Matteo Gestri, vars familj har levt och arbetat på Terreno i fyra generationer. I temperamentsfullt samarbete blandar vi nytänkande med gamla traditioner, olika nationaliteter och delade meningar med skilda smaker. Kanske ytterligare några skäl till att vi i kombination med den miljömedvetenhet som vi delar med Matteo, har lyckats förvalta arvet från romartiden och nu producerar ekologiska viner av högsta klass.

Svensk tjurskallighet en viktig ingrediens

Som bekant finns många faktorer som påverkar kvaliteten hos ett vin. De mest självklara är var och hur druvorna odlas, hur de skördas, pressas, blandas och till sist lagras. På Terreno menar vi dock att vinet till lika stor del påverkas av känsla och vilja. Så trots att vi ur rent vinhänseende är födda i fel land, har vår målsättning alltid varit att göra det bästa och godaste Chianti Classico-vinet. Och med åren har det faktiskt visat sig att svensk tjurskallighet kan vara en nästan lika viktig ingrediens i ett gott vin, som själva druvorna.

Kvalitet framför kvantitet 

Terreno består av totalt 150 hektar mark varav drygt 20 hektar rymmer våra vinodlingar. Odlingarna bjuder hemvist åt de klassiska druvsorterna Sangiovese, Canaiolo Nero och Colorino likväl som åt ett antal internationella druvsorter. Vår produktion uppgår till runt 100 000 buteljer om året, en kvantitet som inte är större än att vi aldrig behöver göra avkall på kvalitet. Så ska det förbli.

Fem tusen liter vin för sex personer

Och vad beträffar den förre ägarens matematik, så ska det erkännas att han hade rätt. Tack vare mycket god mat och många goda vänner gjorde vi av med nästan precis så mycket vin som han räknat med. Och så har det fortsatt. Om du besöker vår svenska vingård i Toscana, så förstår du varför.

Varmt välkomna till Terreno! / Familjen Ruhne