Skriv och tryck enter

Olio Novello är årets första olivolja

– 4 anledningar som gör den speciell

Det kommer något drömskt i blicken på italienare när olio novello kommer på tal. Det är ett faktum men vet du varför? Vi har listat 4 anledningar till varför novello-olja är något alldeles särskilt.

1. Smaken

Smaken av den aldeles första olivoljan är något i särklass. Olivernas karaktär kommer fram tydligare än någonsin. Om det är en novello olja från Toscana såsom vår, kan du förvänta dig en gräsig och pepprig smak som förgyller alltifrån en enkel brödbit, en skiva lagrad pecorino ost eller en mustig grönsakssoppa.

2. Färgen

Det som särskiljer novello- olja från olja som har några månader på nacken är även färgen. Den knallgröna nästan självlysande färgen går inte att ta miste på. Vissa producenter väljer även att inte filtrera sin novello-olja vilket gör den lite grumlig. Viktigt att veta är dock att när oljemakaren valt att inte filtrera den är dess liv relativt kort. Något som nästan aldrig är ett problem då den för det mesta går åt väldigt snabbt.

3. Hälsofördelarna

Extra Jungfruolja av hög kvalitet hyllas världen över som ett helt naturligt livselixir. I Italien klassas det som både livsmedel och medicin under samlingsnamnet ”alicamento” (alimento och medicamento) tack vare närvaron av bioaktiva föreningar med mycket gynnsamma egenskaper för vår kropp. Novello oljan är extra rik på antioxidanter som visat sig bra både för att förhindra för tidigt åldrande och tillväxt av cancerceller. Den bör därför förtäras flera gånger om dagen.

4. Känslan

Det är här den drömska blicken vaknar till liv. I slutet av november när oliverna skördas är det en alldeles särskild känsla bland olivplockare och pressare här på gården. När de första värdefulla dropparna äntligen pressats ut och doften av gräs, granskott, peppar och oliver fyller luften är säsongen fullbordad. Lite som när vi i norra europa får sätta upp julstjärnor, koka glögg och baka pepparkakor.

Tips: Det är viktigt att välja rätt olivolja, en riktigt bra extra vergine olivolja, ekologiskt odlad såsom vår Terreno Olio d’Oliva t.ex. Avnjut den ofta och mycket. Börja alltid, varje år, med att smaka den i sin enkelhet på en bit rostat bröd.

Terreno Olio Novello finns att köpa på vingården i Toscana samt på The Winery Hotel i Stockholm. Så långt lagret räcker.

Foto: Petter Bäcklund & Elinor Hall

Adventsmingel med guldkant

Två goda sätt att avnjuta dessertvinet Vin Santo samt vårt bästa recept på toscanska mandelskorpor.

Läs vidare
Bröd med olivolja

Olivoljeprovning Extra Vergine

Om ni är en grupp på minst 7 personer kan ni boka en provning av olivolja. Olivolja från Toscana är känd för att vara grön, smakrik, pepprig och väldigt god. Kom och lär dig allt om hur vi gör vårt prisbelönta gröna guld och vad Extra Vergine egentligen betyder. Följ med ut i olivlunden och lyssna till berättelsen om olivträdets år. Vi avslutar sedan med att provsmaka olivoljan tillsammans med goda tillbehör. Anordnas för grupper om minst 7 och max 14 personer.

Läs vidare
Kullar i Toscana

Semester i vinparadiset – 5 tips för ditt besök

Att möta våren i Toscana är det många som drömmer om, men hur gör man för att semestern ska överträffa drömmen?

Läs vidare